Verzwaringsdeken

Verzwaringsdekens zijn een uitkomst voor mensen met slaapproblemen. De druk die deze wat zwaardere deken uitoefent op het lichaam zorgt voor een gevoel van veiligheid, wat zorgt voor ontspanning én waardoor het in slaap vallen wordt bevorderd. Een verzwaringsdeken kan helpen om gemakkelijker in slaap te vallen en om in een diepere slaap te raken. Mensen met stress, rusteloze benen, angststoornissen, depressie, autisme, ADHD en andere oorzaken van slaapproblemen kunnen baat hebben bij een zwaartedeken. Kom je door wat voor reden dan ook moeilijk in slaap, woel je veel en/of word je veel wakker? Probeer een verzwaringsdeken. Woonartikelen Online vertelt je alles over hoe deze verzwaringsdeken werkt, welk gewicht je nodig hebt en waar je verder op let bij het aanschaffen ervan. Ook laten we je een top 5 zien van de favoriete verzwaringsdeken voor volwassenen.

Verzwaringsdeken kopen

Je wilt een verzwaringsdeken kopen of je twijfelt nog over de aanschaf? Ontdek welke verzwaringsdeken je kunt kopen. Begin met bepalen van het gewicht van de zwaartedeken. Waar zijn verzwaringsdeken te koop? Je kunt voor een verzwaringsdeken naar de winkel, maar online kun je er veel naast elkaar houden. Zodat je de beste en voor jou goedkoopste koopt. Wij vertellen je verderop welke factoren belangrijk zijn als je een verzwaringsdeken kiest.

Verzwaringsdeken volwassenen

Voor volwassenen zijn verzwaringsdekens goed te gebruiken. Je hebt geen advies van een arts nodig, zoals bij kinderen wordt geadviseerd, maar hou er wel rekening mee dat je de juiste deken kiest. Vooral het gewicht en het formaat van de deken zijn heel belangrijk. Kies een deken met een gewicht tussen de 10% en 15% van jouw lichaamsgewicht en zorg ervoor dat de deken goed over je heen valt, maar niet zo groot is dat deze naast het bed hangt. Heb je last van een luchtwegaandoening, zoals astma, COPD en slaapapneu, dan wordt het afgeraden om een verzwaringsdeken te nemen. Soms kun je advies krijgen van een therapeut om een verzwaringsdeken te nemen. Het gekozen gewicht mag dan wat hoger liggen, namelijk tot maximaal 25% van je lichaamsgewicht. Je spreekt dan van een therapeutische verzwaringsdeken.

Verzwaarde dekens voor kinderen

Voor kinderen bestaan er ook verzwaringsdekens. Wel wordt er hiervoor geadviseerd om advies in te winnen bij de kinderarts en is het af te raden kinderen onder de twee jaar een verzwaringsdeken te geven. Woonartikelen Online vertelt je hier meer over verzwaringsdekens voor kinderen. We laten je daar ook een top 5 zien van de favoriete verzwaringsdekens voor de kleintjes.

Verzwaringsdeken zorgverzekering

Verzwaringsdekens dienen een zorgzaam doen en worden soms aangeraden door een therapeut. Het is dan ook logisch dat mensen zich afvragen of er eventueel iets wordt gedekt vanuit de zorgverzekering. Dat is niet het geval, maar wie weet komt dat eens. De overheid kan de inhoud van de zorgverzekering kan jaarlijks veranderen. Ook mogen zorgverzekeraars zelf bepalen wat zij als extra’s vergoeden. De verzwaringsdeken heeft een belangrijk doel; een goede nachtrust. Slaap je slecht, dan heeft dat effect op je lichamelijke en mentale gezondheid. Bezuinig daar niet op. Is het voor jou een flinke investering en durf je de gok daarom niet te wagen? Weet dan dat sommige aanbieders proefslapen toelaten. Je mag de deken dan een tijdje testen en terugsturen als een verzwaringsdeken voor jou toch niet fijn werkt. Ook kun verzwaringsdekens huren.

Verzwaringsdeken testen

Sommige aanbieders bieden je de optie om de zwaartedeken te testen. Je mag deze dan een bepaalde periode gebruiken. Bevalt deze niet, dan kun je de deken terugsturen en je geld retour krijgen. Ook zijn er zelfs bedrijven die de optie aanbieden om een verzwaringsdeken te huren op maandbasis.

Als je de verzwaringsdeken net gebruikt, is het goed om je te realiseren dat je ook aan zo’n zwaardere deken moet wennen. Probeer dus wat voor jou het fijnst werkt. Wil je de deken als enige deken gebruiken of leg je andere deken eroverheen? Probeer de deken een paar uurtjes. Lukt slapen niet? Geef het niet direct op. Of leg de deken als je in de avond in bed ligt voor je gaat slapen over je heen of in de ochtend als je nog aan het wakker worden bent. Kijk wat voor jou werkt. Ook kun je op de relaxmomenten op de dag oefenen met de deken. Test wat voor jou werkt en of een verzwaringsdeken wat voor jou is.

Verzwaringsdeken ervaringen

Veel mensen hebben de ervaringen dat een verzwaringsdeken een positief effect heeft op de nachtrust. Dat geldt niet voor iedereen. Het is daarom een kwestie van testen of jij een verzwaringsdeken als positieve toevoeging aan de nachtrust ervaart. Online kun je uiteraard ervaringen lezen. Dat doe je ook bij online aanbieder bol.com. Per soort verzwaringsdeken zie je de ervaring van de gebruikers. Hou er rekening mee dat jouw ervaring zo optimaal mogelijk is als je de juiste keuzes maakt voor jouw verzwaringsdeken. Hou vooral rekening met het gewicht, de grootte en de vulling van de deken. Ook moet je vaak even wennen. Doe dat op zo’n manier die voor jou werkt. Bij sommige aanbieders mag je een bepaalde periode proefslapen met de deken. Bevalt deze niet? Dan mag je deze weer retourneren.

Wat is een verzwaringsdeken?

Een verzwaringsdeken is een zware deken die een stuk zwaarder is dan normale dekens doordat deze is gevuld met plastic pellets of glaskralen. Het gewicht van een verzwaringsdeken gaat van twee tot en met vijftien kilo. De verzwaringsdeken noem je ook wel een verzwaarde deken, zwaartedeken en gewichtsdeken. De term verzwaringsdeken wordt het meest gebruikt. De verzwaringsdeken is een deken die als doel heeft mensen met slaapproblemen sneller in slaap te laten vallen.

Wat doet een verzwaringsdeken?

Een zwaartedeken zorgt voor een lichte druk op het lichaam. Deze lichte druk geeft veel mensen een gevoel van veiligheid en geborgenheid, met als gevolg een kalmerend en rustgevend gevoel wat het in slaap vallen makkelijker maakt. Een verzwaringsdeken zorgt dus voor kalmte en heeft een anti-stress-werking. Het draagt daarmee ook wel de naam therapeutische verzwaringsdeken.

Een zwaartedeken bestrijdt daarmee in sommige gevallen ook direct de oorzaak van jouw slechte nachtrust. Een goede nachtrust doet wonderen. Zo vergroot het je concentratie en focus, maakt het je minder prikkelbaar en zijn je sociale en communicatieve vaardigen een stuk beter als je goed slaapt. Of eigenlijk kun je het ook omdraaien: slaap je niet goed, dan nemen je concentratie en focus af, word je prikkelbaar en nemen sociale en communicatieve vaardigheden af. Dus waarom zou je een verzwaringsdeken kopen? Omdat het je kan helpen om beter te slapen en overdag daarmee beter te functioneren.

Hoe werkt een verzwaringsdeken?

De eerder benoemde druk die een verzwaringsdeken door z’n gewicht uitoefent op het lichaam, kan zorgen voor een verhoging van serotonine in de hersenen. Serotonine is een stofje dat zorgt voor een geluksgevoel. Het zorgt voor kalmte en een fijn gevoel. Dit geluksstofje komt vrij doordat het lichte drukgevoel van de deken het lichaam een gevoel geeft van geborgenheid en veiligheid. Alsof je een knuffel krijgt van je deken. Het effect van de zwaartedeken wordt ook wel Deep Pressure Stimulation genoemd. Door het gevoel van veiligheid val je sneller in slaap. 

Hoe gebruik je een verzwaringsdeken?

De verzwaringsdeken gebruik je vaak als vervanging van de gewone deken. Je kunt er ook voor kiezen om deze over of onder je dekbed te leggen. Kies je ervoor om de dekens allebei te gebruiken, dan is het het best als je de verzwaringsdeken op je legt en daaroverheen de gewone deken. De deken heeft dan het meeste effect. 

Welk gewicht verzwaringsdeken?

Hoe zwaar moet een verzwaringsdeken zijn? Over het algemeen geldt de regel dat je verzwaringsdeken ongeveer 10% tot 15% van jouw gewicht is. Dan heeft deze een goed effect. En hoe zwaar mág een verzwaringsdeken maximaal zijn? Als je op advies van een therapeut een verzwaringsdeken aanschaft, kan het ook zo zijn dat je samen uitkomt op een hoger gewicht. Therapeuten adviseren soms tussen de 10% en 25% van je eigen lichaamsgewicht. Uiteindelijk voel je natuurlijk ook zelf aan wat voor jou fijn is. Misschien wil je graag een wat zwaardere deken dan voor jou wordt geadviseerd. Dat voel je zelf aan. 

Wat zit er in een verzwaringsdeken?

De buitenkant van een verzwaringsdeken is vaak van katoen. Ook velours en polyester worden veel gebruikt. Maar wat maakt de deken nou zwaarder dan andere dekens? Er zijn twee soorten vullingen die veel worden gebruikt voor verzwaringsdekens: glasparels en plastic poly pellets. Bij aanbieder bol.com staat het er niet altijd bij waarmee een deken is gevuld.

Plastic poly pellets
De poly pellets zijn vaak goedkoper. Deze vulling zorgt minder goed voor warmtegeleiding, waardoor de deken warmte vasthoudt. Dat is niet het doel van een verzwaringsdeken, dus dat wordt over het algemeen als minpunt gezien. Voordeel is dat deze dekens voordeliger zijn en uiteraard alsnog hun functie vervullen.

Glasparels of glaskralen
De glasparels zijn goede warmtegeleiders, waardoor het onder de warmtedeken niet te warm wordt. Helemaal in de zomer is dit een pluspunt. De verzwaarde dekens met glasparels zijn over het algemeen wel duurder.

Meer weten?

Heb je meer informatie nodig over de producten zelf of wil je advies over zwaartedekens? Ga dan naar de aanbieder van het product zelf. Woonartikelen Online mag hier geen advies over geven. Hier vind je alleen een overzicht van de populaire en goedkoopste zwaartedekens van bol.com.

Mooi en gezondMooi en gezond