Matrasbeschermer

Wat is een matrasbeschermer en waarom gebruik je een matrasbeschermer? De matrasbeschermer is een extra laag voor om jouw matras heen. Deze hoes heeft verschillende taken, waarvan hygiëne alomvattend de belangrijkste is. Matrasbeschermers houden het matras schoon door bacteriën en vocht buiten het matras te houden. Ook zorgen matrasbeschermers vaak voor een zachter matras, dat door de beschermer ook nog eens langer als nieuw aanvoelt. Veel mensen gebruiken de matrasbeschermers voor jonge kinderen en bij incontinentie en zwangerschappen. Woonartikelen Online vertelt je wat je moet weten voordat je een matrasbeschermer koopt en laat je de matrasbeschermers-top 5 zien. 

Matrasbeschermer kopen

Matrasbeschermers kun je kopen bij slaapwinkels als Beter Bed, maar ook HEMA, Leen Bakker en IKEA en soms zelfs bij Action, Wibra, Zeeman en Kruidvat. Je vindt matrasbeschermers van verschillende merken, zoals AeroSleep, Beter Bed en Emma. Je hebt beschermhoezen voor matrassen in alle maten, zoals ook voor ledikantjes en twijfelaars. Online vergelijk je het aanbod heel uitgebreid. Geef daarbij aan wat jouw voorkeuren zijn en je krijgt de matrasbeschermers te zien die daarop aansluiten. Woonartikelen Online vertelt je verderop meer over welke keuzes je kunt maken.

Beste matrasbeschermer

Welke matrasbeschermer de beste is, hangt af van het formaat dat jij nodig hebt en het doel dat deze dient. Woonartikelen Online zet voor jou de populairste matrasbeschermers van bol.com op een rij. Deze top 5 is tot stand gekomen op basis van matrasbeschermers die het meest zijn verkocht. Prijs en kwaliteit spelen hierbij een belangrijke rol.  

Wat is een matrasbeschermer?

Een matrasbeschermer is een extra hoes die je om jouw matras bevestigt. Vaak als matrasbeschermer met rits, die je om je hele matras bevestigt. Maar ook moltons en extra beschermlagen kun je matrasbeschermers noemen.

Waarom een matrasbeschermer?

Een matrasbeschermer zorgt voor een hygiënisch bed en matras. De matrasbeschermer voorkomt dat er (veel) dode huidcellen direct het matras in gaan. Net als dat deze voorkomt dat het matras vocht opneemt. De matrasbeschermer vangt een groot deel op. Net als jouw molton en hoeslaken dat doen. Het matras kun je niet wassen, de matrasbeschermers wel. Hiermee hou je het matras zo lang mogelijk in goede staat.

Waarop letten bij kopen matrasbeschermer?

Ga je een matrasbeschermer uitkiezen, dan heb je verschillende keuzes te maken. Woonartikelen Online vertelt je wat het meest belangrijk is om op te letten.

Matrasbeschermer waterdicht 

Veel mensen willen een waterdichte matrasbeschermer. Daarvan zijn er dan ook een hoop op de markt. Koop jij een matrasbeschermer omdat je vocht uit je matras wilt houden? Bijvoorbeeld voor een jong kindje dat nog in bed plast, omdat je last hebt van incontinentie, zwanger bent of ’s nachts heel veel zweet? Dan is het natuurlijk het meest belangrijk dat de matrasbeschermer waterdicht is. Bij bol.com geef je gelukkig gewoon aan dat je een waterdichte matrasbeschermer wilt. Zo zie je daarna alleen matrasbeschermers die geen vocht doorlaten.

Anti-allergeen
De meeste matrasbeschermers zijn anti-allergeen. Dat betekent dat ze helpen tegen bepaalde gevoelighedenen voor allergenen. Ze voorkomen huisstofmijt in het matras doordat de matrasbeschermers voorkomt dat jouw dode huidcellen in je matras komen. Huisstofmijten eten deze dode huidcellen graag. Zijn deze huidcellen niet aanwezig? Dan zijn de huisstofmijten er ook niet (graag). Uiteraard moet je de matrasbeschermer dan wel soms wassen. Vind je het belangrijk dat jouw matrasbeschermer anti-allergeen is, geef dat dan aan bij bol.com.

Afmeting en maatvoering
Matrasbeschermers zijn te krijgen in heel erg veel verschillende afmetingen en voor verschillende soorten matrassen. Kies als afmeting voor de beschermer de precieze maat van het matras waar deze omheen gaat. Bij bol.com geef je de nodige lengte en breedte aan. Van de meest voorkomende afmetingen, zoals 90×200, 180×200, 160×200 en 140×200, zijn er natuurlijk ook de meeste matrasbeschermers. Je kunt ook aangeven dat je op zoek bent naar een matrasbeschermer voor het bedsoort. Zoals een- of tweepersoons, twijfelaars, babybedjes en lits-jumeaux.

Soort matras
Om wat voor soort matras komt de matrasbeschermer? Veelal is dit rondom ‘gewone’ matrassen. Daarvoor bestaan er dan ook de meeste. Maar je kunt ook een beschermhoes kopen voor een topper, een specifiek boxspring-matras en een splittopper.

Materiaal
Matrasbeschermers zijn er in tal van materialen. De meeste zijn gemaakt van katoen, gevolgd door polyester en synthetische materialen. Maar je kunt bijvoorbeeld ook aangeven dat je een beschermhoes wilt van badstof, bamboe of zelfs alpacawol of aluminium. En er bestaan zelfs wegwerp matrasbeschermers.

Andere keuzes
Naast bovenstaande belangrijke keuzes,kun je nog meer aangeven tijdens je zoektocht naar de juiste matrasbeschermer. Zoals:
1. geschikt voor droger;

2. geschikt voor kinderen;

3. strijkvrij;

4. duurzaamheid.

Molton-matrasbeschermer

Een molton en een matrasbeschermer zijn niet hetzelfde. Een molton is uiteraard wel een matrasbeschermer, maar is niet hetzelfde als de matrasbeschermer waarover we het op deze pagina hebben. De molton doe je over je matras, het is eigenlijk een extra hoeslaken. Vaak doe je over zo’n molton dan ook een hoeslaken. Allemaal met als doel het matras zelf zo goed mogelijk te houden door te voorkomen dat deze jouw vocht en andere viezigheden absorbeert. De molton en hoeslaken stop je makkelijk in de wasmachine. Leg je een echte matrasbeschermer om je matras, dan leeg je die nog weer onder de molton. Ook gaat zo’n matrasbeschermer vaak volledig om je matras heen. Dus met een rits. Je beschermt jouw matrasbeschermer als je een molton gebruikt.

Verkoelende matrasbeschermer

Je kunt er bij matrasbeschermers soms voor kiezen dat deze een zweet- en warmteafvoer hebben. Daarover lees je in de productinformatie. Wil jij dat jouw matrasbeschermer verkoeling biedt? Check dan de informatie per matrasbeschermer. Je kunt niet specifiek filteren op verkoelende matrasbeschermers. 

Incontinentie-matrasbeschermer

Incontinentie-matrasbeschermers verschillen in soorten en maten. Veel incontinentie-matrasbeschermers zijn wegwerp varianten of zijn gemaakt als hoeslaken of als extra deken voor over je matras. Logisch ook, want zo’n incontinentie-matrasbeschermer wil je na een incontinentie-ongelukje in bed natuurlijk zo snel mogelijk verwisselen. Er zijn wasbare incontinentie-matrasbeschermers en wegwerp matrasbeschermers. 

Matrasbeschermer tijdens zwangerschap

Ben je zwanger en nadert het eind van de zwangerschap? Het is dan verstandig om vanaf zo’n (uiterlijk) 36 weken zwangerschap een waterdichte matrasbeschermer om je matras te bevestigen. Hiermee bescherm je jouw matras tegen vruchtwater als je vliezen breken als je in bed ligt. En wil je thuis in jouw eigen bed bevallen? Dan is een matrasbeschermer natuurlijk al helemaal aan te raden.

Matrasbeschermer met rits

Veel matrasbeschermers bevestig je om je matras heen. Deze maak je dan dicht met een rits. Deze matrasbeschermers beschermen je hele matras. 

Matrasbeschermer wassen: hoe en hoe vaak?

Matrasbeschermers kun en moet je wassen. Matrasbeschermers mogen vaak gewoon in de wasmachine, maar kijk voor de juiste behandeling op het labeltje met wasvoorschrift. Wil je huisstofmijt doden, dan was je minimaal op zestig graden Celsius. Niet bij elk materiaal mag dat, dus nogmaals: kijk naar het wasvoorschrift van jouw matrasbeschermer. Je wilt niet dat jouw matrasbeschermer krimpt en vervolgens te klein is voor jouw matras. Het is over het algemeen geen goed idee om de matrasbeschermer in de droger te stoppen.

Het is aan te raden om de matrasbeschermer bij gewoon gebruikt om de twee maanden te wassen. Wordt de matrasbeschermer bij jou heel vies, dan was je deze natuurlijk vaker. En ligt er een matrasbeschermer op een logeerbed dat bijna nooit wordt gebruikt? Dan kan er voor het wassen een lagere frequentie worden aangehouden. 

Meer weten?

Wil je meer weten over matrasbeschermers of over een specifiek model? Neem dan contact op met de aanbieder van de matrasbeschermer zelf. Woonartikelen Online geeft hier geen informatie over. Wil je een matrasbeschermer kopen? Wij verwijzen je direct door naar bol.com.

WonenWonen