Elektrische deken

De elektrische deken is een warmtedeken die ervoor zorgt dat je het in bed of op de bank warmer krijgt dan met een gewone deken. De elektrische deken is van zichzelf, als je deze opwarmt, namelijk al warm. Je noemt de elektrische deken daarom ook wel een warmtedeken of verwarmingsdeken. Met een warmtedeken krijg je voldoende warmte, waardoor slapen beter gaat als jij het snel koud hebt. Slaap jij slecht doordat je het snel koud hebt in de nacht? Dan is een elektrische deken misschien iets voor jou. Er zijn verschillende soorten elektrische dekens. Wil je een elektrische deken kopen, dan kun je op tal factoren letten om de voor jou beste keuze te maken. Woonartikelen Online vertelt je alles over de elektrische dekens en geeft je een top 5 van de populairste warmtedekens op bol.com.

Elektrische deken kopen

Jij wilt misschien een elektrische deken kopen? Lees je dan in, zodat je de beste keuze maakt. Een warmtedeken kost je op z’n minst € 20,-, maar ook zijn er elektrische dekens op de markt waarvoor je bijna € 500,- betaalt. Je koopt een elektrische deken in beddenwinkels, Blokker, IKEA, HEMA, Action en zelfs Lidl. Maar je kunt er ook voor kiezen om je elektrische deken online te bestellen. Online je research doen heeft sowieso een groot voordeel: je vergelijkt een heel groot aanbod en filtert op basis van jouw voorkeuren. Wil jij graag een warmtedeken van Inventum, Medisana of Dreamland of een andere aanbieder? Geef dat aan. Net als of je een één- of tweepersoons elektrische deken wilt, welke afmetingen je wilt, het merk als je een merkvoorkeur hebt, wat voor soort je wilt en wat het doel is van de warmtedeken.

ProductLooksPrijs
Medisana Wasbare Elektrische Onderdeken HU 665
Onderdeken. Polyester. 80×130 cm. Eenpersoons. 3 standen. Wasbaar.
€30,95
ProfiCare WZD 3061 – Elektrische knuffeldeken
Bovendeken. Polyester. 130×180 cm. Eenpersoons. 10 standen. Wasbaar.
€59,95
Inventum HN135 – Elektrische onderdeken
Onderdeken. Fleece. 80×150 cm. Eenpersoons. 3 standen. Wasbaar.
€42,99
Mesa Living – Elektrische bovendeken
Bovendeken. Fleece. 180×130 cm. Tweepersoons. 6 standen. Wasbaar.
€59,95
Medisana HU A63 warmte-onderdeken
Onderdeken. Polyester. 80×150 cm. Eenpersoons. 2 standen. Wasbaar.
€29,89
Laatste update overzicht populairste elektrische dekens: 29 september 2022. Controleer altijd online of bol.com op dit moment een nog betere deal heeft. Check hier het meest actuele overzicht van bol.com (zelf filteren op populariteit).

Beste elektrische deken

Jaarlijks zijn er voor tal van producten heel veel verschillende ‘beste uit de test’-overzichten. Bol.com, de aanbieder waarop wij onze top 5 baseren, biedt voor sommige producten een filteroptie aan van producten die door de Consumentenbond en/of Kieskeurig als beste zijn getest. Voor elektrische dekens is dat overzicht er niet. Wij laten je een top 5 zien van de elektrische dekens die onder bol.com-kopers het meest populair zijn.

Keuzes bij het kiezen van een elektrische deken

Er zijn verschillende soorten elektrische dekens. Zo heb je verwarmingsdekens die je voeten extra warm maken, dekens die je op je matras legt en dekens voor onder je hoeslaken. Ook bestaat er een elektrische bovendeken, die je gewoon lekker op de bank gebruikt. Waarop kun je letten als je een elektrische deken gaat kopen?

Onder- of bovendeken
Je kunt kiezen voor een elektrische deken die je op je matras legt om je bed op te warmen, dat is een onderdeken. Een bovendeken dient als een gewone deken of als een plaid, ook wel een lekkere snuggledeken, en deze leg je dus over je heen. Met een bovendek kun je dus ook lekker op de bank zitten. Sommige warmtedekens zijn multifunctioneel en kun je als boven- en onderdeken gebruiken. Het overgrote deel van bovendekens zijn van fleecestof gemaakt. Ook veel onderdekens zijn gemaakt van fleecestof, maar hiervan vind je ook veel polyestervarianten.

Formaat: één- of tweepersoons elektrische deken
De meeste elektrische dekens zijn gemaakt voor één persoon, maar je hebt ook genoeg keuze uit tweepersoonswarmtedekens. Ook zijn er extra brede elektrische dekens en zelfs warmtedekens voor baby’s.

De snoeren en de kant van het snoer
Snoeren zijn belangrijke factoren om op te letten als je een elektrische deken kiest. De snoeren kunnen namelijk links, rechts, boven en/of onder zitten. Zorg ervoor dat je een deken kiest waarvan het snoer aan de kant van jouw stopcontact zit. Zorg er ook voor dat het snoer niet vlak bij je schouder uitkomt én dat het snoer lang genoeg is om het stopcontact te bereiken. Lukt dat niet, dan kun je natuurlijk altijd een verlengsnoer gebruiken. Let er bij de aanschaf ook op dat je de bedrading niet voelt in de deken. Dat kan vervelend zijn

Aantal warmtestanden
Er zijn elektrische dekens waarvan je bepaalde delen met een aparte temperatuur kunt instellen. Zo verwarm je bij een tweepersoonsdeken bijvoorbeeld alleen jouw kant als je dat wilt. En heb je snel koude voeten? Kies dan een elektrische deken waarbij je het voetendeel warmer kunt instellen. De meeste warmtedekens hebben twee tot vier standen, maar er zijn ook warmtedekens met één stand of juist met meer dan acht warmtestanden.

Beveiliging bij oververhitting
Kies je een elektrische deken, dan kun je kiezen voor bepaalde tijdsloten. Binnen hoelang wil jij dat een elektrische deken automatisch stopt met verwarmen? Bij de meeste heb je de mogelijkheid om tien uur en langer te verwarmen, maar er zijn ook warmtedekens waarbij je de max bereikt na één tot drie uur.

Verdere eigenschappen
1. het materiaal (kies een stof die jij lekker vindt);

2. opwarmen binnen vijf minuten;

3. te gebruiken bij allergieën;

4. te wassen in de wasmachine;

5. duurzaamheid.

Waarom een elektrische deken?

Een elektrische deken kan ervoor zorgen dat jouw nachtrust toeneemt. Heb jij het in de koudere periode van het jaar, of ook in de warme, snel koud als je in bed ligt? En kun je daardoor niet slapen? Dan kan een warmtedeken je opwarmen, warm houden en ervoor zorgen dat je niet wakker ligt door de kou. Vooral dijen, benen en voeten zijn met een warmtedeken lekker warm. Ook als je last hebt van je spieren, rug of buik kan een warmtedeken wat voor jou betekenen. Klachten kunnen verminderen door de warmte in je lichaam. Wat ook de nachtrust bevordert. Let wel op: zorg voor een niet te warme temperatuur, te veel warm bevordert het slapen namelijk ook niet.

Is een elektrische deken gevaarlijk?

Nee, maar volmondig zeggen dat deze helemaal veilig is kan ook niet. Het is een elektrisch apparaat en er is altijd een kleine kans op kortsluiting. Nieuwe modellen zijn altijd door de veiligheidstest gekomen. Het is belangrijk om de deken na maximaal tien jaar te vervangen. Om het gebruiken van een elektrische deken zo veilig mogelijk te doen, zijn er wel een aantal dingen waarop je kunt letten bij het gebruik van een elektrische deken om eventueel brandgevaar tegen te gaan:Haal de stekker altijd uit het stopcontact als je de deken niet gebruikt.
2. Berg je een elektrische deken op, vouw deze dan niet op maar rol de deken op. Door vouwen kan de bedrading beschadigen, waardoor er kortsluiting kan ontstaan. Met brandgevaar als gevolg.
3. Gebruik je een deken weer voor het eerst nadat je deze uit de kast haalt? Hou de deken dan even in de gaten als je deze weer voor het eerst gebruikt.
4. Je kunt er ook voor kiezen om je bed op te warmen met een warmtedeken, maar deze uit te zetten op het moment dat je gaat slapen.

Wat kost een elektrische deken aan stroom?

Elektrische dekens zijn geen grootverbruikers van stroom. Op basis van het vermogen (wattage) van een warmtedeken, het aantal uur dat deze per dag aanstaat en jouw stroomtarief kun je uitrekenen hoeveel een elektrische deken jou kost aan stroom. Het vermogen wordt aangegeven in watt en het verbruik van het apparaat als dit een uur aan staat. Je betaalt stroom per kWh. Duizend watt staat gelijk aan één kWh. Stel jouw warmtedeken heeft een vermogen van 120 watt en je hebt deze per dag tien uur continu aan staan. Dan verbruik je dus 1.200 watt. Dat staat gelijk aan 1,2 kWh. Bij een stroomprijs € 0,40 per kWh, kost de elektrische je deken je voor die tien uur dus € 0,48 cent. Gebruik jij je warmtedeken een halfjaar lang elke dag tien uur? Dan kost dit je zo’n € 87,-.

Met een elektrische deken betaal je wat meer voor stroom, maar de kans is groot dat je ook juist mee bespaart op de verwarmingskosten. Zit jij ’s avonds lekker warm onder je elektrische deken en heb je de woonkamer temperatuur daardoor lager? En hou je de kachel in de slaapkamer uit of laag omdat je het zo lekker warm hebt in bed? Dan scheelt dat flink in verwarmingskosten.

Hoe werkt een elektrische deken?

De elektrische deken warmt op als jij deze aanzet. Jij stelt in hoelang je wilt dat de deken aan staat en ook geef je aan hoe warm je wilt dat de deken wordt. Mits deze instellingen mogelijk zijn. Hoe verwarmt de deken zichzelf? In de deken zitten elektrische draden waar een hittebestendige coating omheen zit. Deze draden warmen op en geven warmte af.

Hoe gebruik je een elektrische deken?

Je legt een elektrische deken op je matras als het een onderdeken is. Heb je een bovendeken, dan gebruik je deze als deken. Ook kun je een bovendeken als plaid op de bank gebruiken.

Hoelang gaat een elektrische deken mee?

Een elektrische deken gaat, afhankelijk van de kwaliteit, de intensiteit van gebruik en de manier van opbergen, zo’n zeven jaar mee. Zorg ervoor dat je deze op tijd vervangt om brandgevaar te voorkomen. Uiterlijk na tien jaar.

Hoelang van te voren zet je een elektrische deken aan?

Het verschilt per verwarmingsdeken hoelang van te voren je deze moet aanzetten, wil je dat je bed warm is. Sommige dekens zijn na vijf minuten al warm.

Meer weten?

Wil je meer weten over elektrische dekens? Neem dan contact op met de aanbieders van de dekens zelf. Woonartikelen Online kan hier geen advies of verdere informatie over geven. Wil je een elektrische deken aanschaffen? Woonartikelen Online verwijst je direct door naar bol.com.

WonenWonen